Despre noi
Noutati
Imagini
Contact












Va recomandam sa vizitati :

www.angst.ro
www.sibiusalami.com
Angst pe Facebook

  CONTINUT REDUS DE SARE
Reducerea continutului de sare din alimentele procesate este o platforma care preocupa lumea medicala, la nivel mondial.
Cercetarea a demonstrat ca un aport mare de sare este responsabil de cresterea tensiunii arteriale, un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare – boli care cauzeaza aproape 50% din decesele inregistrate in Europa. Costul pentru tratatea bolilor cardiovasculare, raportat la economia Uniunii Europene, are o valoare estimata de 169 miliarde euro pe an.
In tari precum Marea Britanie, Irlanda si Statele Unite ale Americii, in urma studiilor efectuate, s-a constatat ca aportul mare de sare in dieta populatiei provine in procent de 80% din alimentele procesate, din care 20% provine din consumul de carne si produse din carne, iar 35% provine din cereale si produse cerealiere.
Sara este un nutrient vital si necesar pentru sanatatea organismului, dar campaniile pentru reducerea sarii, cum ar fi Actiunea Consens in ceea ce priveste Sarea si Sanatatea (CASH), au concluzionat ca media zilnica a aportului de sare, in tarile vestice, este intre 10 si 12 g, ceea ce inseamna un consum foarte mare raportat la necesarul de 5 g pe zi.
In urma campaniilor de informare privind consumul ridicat de sare din alimentele procesate, cererea de consum s-a orientat pentru produse din carne cu un continut redus de sare si de aditivi chimici.
Unul dintre obstacolele cele mai mari in inlocuirea sarii este costul, deoarece sarea este una dintre cele mai ieftine ingrediente disponibile. De asemenea, consumatorii sunt obisnuiti cu sarea din alimentele procesate.
Exista modalitati de reducere a continutului de sare din alomentele procesate. In primul rand, si probabil cel mai raspandit mod, este uilizarea substituentilor sarii, in special clorura de potasiu, (KCI). O alta metoda ar putea fi reducerea graduala a cantitatii de sare din produse.

Sursa: IBA (Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare)